понеделник, 10 юни 2013 г.

Здраво сърце



В книгите по медицина пише, че за да имаме здраво сърце, трябва да се стараем да ограничим или изключим от менюто си солта, захарта и бялото брашно. Тези три бели на външен вид продукти, са наистина много вредни за нашето сърце и може би затова се наричат „бяла отрова”. Как обаче да заменим страстта към сладкото и да направим вкусна храната без сол?
За да се ограничи консумацията на захар можете да заложите на плодовата захар и да притъпявате нуждата от сладко с консумация на по-сладки плодове като грозде, череши, диня, пъпеш, праскови и кайсии, ябълки и банани.  Така не само си похапвате нещо сладко, но и си набавяте ценни витамини и минерали, които помагат на вашето тяло да се поддържа в добро здраве. Ако тези плодове не са ви достатъчни можете да приемате сушени, но не озахарени плодове като фурми, стафиди, череши, кайсии, смокини. Те са чудесен източник на антиоксиданти и прекрасен начин да разнообразите менюто си.
Съвременната медицина заклеймява солта. За да ограничите до минимум консумацията на сол, не добавяйте вегета и готови подправки или инстантни бульони към ястията, те са наситени със сол и вредни вещества. В никакъв случай не приготвяйте полуфабрикати – те също са пълни с излишни количества сол, които само могат  да увредят вашия организъм. За предпочитане е да ползвате морска сол и  то в ограничени количества, а ако по предписания на лекар са ви наложени забрани за консумация на сол или захар, по-добре забравете за тези подправки.
Увеличете приема на спанак, ленено семе, соя, авокадо, сьомга, овесена каша, сурови ядки, зехтин, червени плодове, бобови растения, това ще ви помогне да се храните по-здравословно и да се радвате на силен имунитет. За да имате здраво сърце, спрете тютюнопушенето, не консумирайте твърд алкохол, ограничете вредните навици и си доставяйте повече положителни емоции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар